Măsuratori și testări PRAM

Servicii de verificari PRAM si PAT TESTING (testari de electrosecuritate a instalatiilor electrice)

Verificarile PRAM , conform Normativului I7/2011 cap. 8.2.1.1“au rolul de a determina daca tot echipamentul din componeța instalației electrice este in stare de utilizare“.

Frecvenţa verificarilor periodice este stabilita conform Normativ I7/2011 şi DGPSI -004- Dispozitii generale privind reducerea riscurilor de incendiu generate de incarcari electrostatice dispun ca Masurarea rezistentei de dispersie pentru instalatia de legare la pamant se face:
a) in instalatii subterane si in instalatii locale de legare la pamant, cel putin de doua ori pe an;
b) la retelele generale de legare la pamant, cel putin o data pe an
Frecvența verificărilor funcționale pentru echipamente electrice se face conform instrucțiunilor furnizorilor. In lipsa acestora se pot utiliza recomandarile din PE 116. Verificarile periodice se pot executata cu sau fara demontare partiala a instalației.

Verificarile PRAM le facem pentru: scule electrice, prelungitoare, echipamente de birou sau casnice, precum şi maşini unelte, aparate de sudura sau orice echipament alimentat electric. Detinem aparatura METREL, FLUKE sau CHAUVIN ARNOUX, etalonate metrologic şi in conformitate cu legislaţia si standardele VDE 0404-1, VDE 0404-2, VDE 0701-0702, EN 60204-1, EN 60439, EN 61439-1, AS / NZS 3760, NEN 3140 în vigoare.

Frecventa testarilor periodice a unei instalaţii este determinata de tipul instalatiei, a echipamentelor folosite, de frecvența si calitatea mentenantei si de mediul de lucru.

Intervalele dintre testari sunt cuprinse intre 6 și 24 de luni. Prevederile maxime pentru verificarile periodice, in Romania, sunt cuprinse in Normativ I7/2011 Tab. 8.4.

Testarile periodice se finalizeaza cu Raport de Testare Periodica, care trebuie sa conţina detalii ale parții de instalație care a fost testata, impreună cu o consemnare care include orice defectiune si rezultatele testarilor.